Valokeilassa: Ronja Ekroth

Tämän viikon valokeilassa on 24-vuotias porvoolainen Ronja Ekroth. Ronja on jo kilpauransa lopettanut cheerleader, joka on siirtynyt valmentamaan ja jakamaan oppejaan nuoremille cheerleadereille. Ronja valmentaa kahta porvoolaista FSC-edustusjoukkuetta: Brilliancea sekä Twinkling Little Starseja. Ronjasta voidaan myös mainita, että hän on Cheer.fi:n ensimmäinen työntekijä ja siten myös ikuisesti tärkeä osa Cheer.fi-perhettämme. 

Tie cheerin pariin löytyi yllättäen

Cheerleadingin aloitin vuonna 2007 porvoolaisessa pikkuseurassa. Menin katsomaan kaverini treenejä ymmärtämättä yhtään, mitä olin edes menossa katsomaan, ja yhtäkkiä olinkin samoissa treeneissä jo liittynyt joukkueeseen. Tuohon aikaan cheerleading Porvoossa oli suurimmalta osalta paikallisen jefuseuran Butchersin peleissä kannustamista. Jefu-peleissä kannustamisen lisäksi pidimme myös omia lajitreenejä.

Myöhemmin vuonna 2011 oli aika ottaa kunnon ote kilpa-cheerleadingiin, ja Porvooseen perustettiin uusi seura FunShine Cheerleaders. Tällöin jätimme kokonaan myös jefu-peleissä käymisen ja keskityimme ainoastaan kilpailemiseen. Toiminta alkoi hyvin pienestä, yhdestä mini-joukkueesta ja yhdestä junnu/sennu-joukkueesta. Pikkuhiljaa harrastajamäärät ja kiinnostus cheerleadingiin alkoi kasvaa pienessä kaupungissamme ja parhaimmillaan seurassamme on ollut samanaikaisesti 11 joukkuetta.

Oma cheer-urani on suurimmalta osin sijoittunut Porvooseen, mutta vuonna 2016 harrastin yhden kauden Helsingissä HAC:ssa, naisten kakkosedustuksessa Enchantedissa. Oman urheilemisen cheerin parissa päätin tässä joukkueessa. Harrastusvuosieni aikana ehdin olla mineissä, junnuissa, sekajoukkueessa sekä kahdessa eri ryhmästuntissa.

Aloitin valmentamisen vuonna 2012 ja sille tielle jäätiin heti ja sillä tiellä ollaan edelleen. Aloitin seuramme minien alkeisjoukkueessa ja sittemmin olen valmentanut sekä harraste minejä- että junnuja. Vuonna 2014 aloin valmentamaan seuramme edustusminejä Twinkling Little Starseja (TLS), valmensin joukkuetta 2014-2017. Vuonna 2017 seuraamme perustettiin uusi junnujen seka-edustusjoukkue Brilliance (BR) vanhan tyttöjoukkueen tilalle. Tätä joukkuetta valmennan edelleen. Vuonna 2019 valmensin myös hetkellisesti HAC:n edustusminejä Mini-Eliteä. Nyt vuonna 2020 valmennan edelleen BR:ää sekä palasin lisäksi valmentamaan TLS:sää.

Valmentaminen etänä tapahtuu videon välityksellä

Koronatilanne on hankaloittanut ja vaikuttanut jokaisen cheerleaderin elämään huomattavasti. Urheilijat ja valmentajat, jotka ovat tottuneet näkemään useaan otteeseen, parhaimmillaan päivittäin viikon aikana joutuvatkin olemaan kaukana toisistaan, ainoastaan netin kautta yhteyksissä. Henkilökohtaisesti itselleni tämä on ollut todella kova pala ja on ollut vaikea ymmärtää, mitä ihmiset edes tekevät vapaa-ajallaan, kun on tottunut rakentamaan oman siviilielämänsä treenien, kisojen ja leirien ympärille ala-asteelta saakka parhaimmillään niin, että vapaapäiviä viikossa ei edes ole. Alussa tilanteeseen sopeutuminen tuntui todella hankalalta, mutta nyt sen kanssa on opittu elämään ja soveltamaan.

BR:n kanssa treenaamme viikoittain etäyhteydellä Zoomissa. Tuolloin vaihtelemme kuulumisia ja päivitämme joukkueelle ajankohtaiset tiedot valtion, kaupungin ja liiton päätöksistä miten tilateessa tulee toimia. Lisäksi teemme aina yhteisen ohjatun fysiikkatreenin jonka sisältö vaihtelee. Lisäksi seurana tuotamme parin valmentajan toimesta treenivideoita joita BR urheilijoiden tulee tehdä omatoimisesti viikon aikana aina tietyn määrän. Sunnuntaisin joukkue lenkkeilee sportstrackerin kanssa ja jakaa screenshotin joukkueen chattiin omasta lenkkireitistään jossa ilmenee lenkkiin käytetty aika ja matka.

Ikävä yhteisiä hetkiä treeneissä, kisamatkoilla ja vapaa-ajalla

Ilman joukkuetta oleminen on ollut todella ikävää ja kamalaa. Rakastan joukkueitani aivan äärettömästi enkä olisi koskaan kuvitellutkaan että tällaiseen tilanteeseen voi edes joutua, ettei pääse viettämään heidän kanssaan aikaa. Valmentajana on aina jotenkin ollut sellainen olo, että urheilijat tukeutuu minuun valmentajana, mutta nyt on myös huomannut kuinka paljon itsekin tarvitsee urheilijoiden tukea. Sanoin kuvailematon ikävä on niitä iloisia katseita, haleja, onnistumisen tunteita, kehittymisen näkemistä ja aidon onnen tuntemista. Joukkueeni on aina tuntunut toiselta perheeltä ja toivon todella, että pian päästään taas viettmään aikaa yhdessä ❤️

Tämän kevään ehdottomasti odotetuin tapahtuma olisi ollut maaliskuussa Prague Open -kilpailut Tsekeissä. BR oli erittäin valmis kilpailemaan todella onnistuneen kevään tuloksena, mutta valitettavasti korona vei voiton ja kilpailut peruttiin. Kilpailut olisivat olleet Brilliancen ensimmäiset ulkomaankilpailut, samalla myös omat ensimmäiset kilpailut ulkomailla valmentajana.

Vaan tästä lähdetään kesää kohti ja odotetaan jo innolla yhteisiä treenejä.

 

Cheer-terveisin,

Ronja

FSC Brilliance ja Twinkling Little Stars

 

Poikkeusajan juttusarja päättyy tähän lemppari-cheer-leidimme valokeilaan. Tsemppiä erityisjärjestelyihin treenikauden pian jatkuessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.